Road to Summit, Haags programma van Vrede en Recht

Staatsgeweld als blinde vlek van overgangsrechtspraak: kritische inzichten uit situationeel onderzoek in Colombia en Peru

  • Datum: 30 april
  • Tijd: 16:00 - 17:30
  • Locatie: International Institute of Social Studies

Op basis van hun recent gepubliceerde boeken zullen de sprekers onderzoeken hoe staatsgeweld systematisch over het hoofd is gezien in kaders voor overgangsrechtspraak, waardoor straffeloosheid en uitsluiting van slachtoffers, de organisaties waartoe zij behoren en hun families in stand worden gehouden.

Diana Gómez Correal's De Amor, Vientre y Sangre: Politización de Lazos Familiares y Gestación de una Paz Transformadora en ColombiaOpens external (2024) onderzoekt de politisering van familieleden van slachtoffers van staatsgeweld, met de nadruk op de rol van emoties, identiteit en subjectiviteit. Vanuit een dekoloniale en feministische benadering bekritiseert het boek de beperkingen van overgangsrechtspraak bij het aanpakken van de rechten en claims van slachtoffers, en biedt het een transformatieve visie op vrede die geworteld is in de voorstellen en ervaringen van de getroffen gemeenschappen.

Goya Wilson Vásquez'Learning through Collective Memory Work: Troubling Testimonio in Post-war PeruOpens external (2025) volgt de strijd van het collectief HIJXS de Perú, de kinderen van de Tupac Amaru Revolutionaire Beweging (MRTA), die worstelen met het stigma van 'kinderen van terroristen' en een plek opeisen in een naoorlogse samenleving. Het boek theoretiseert herinneringswerk aan de hand van een cyclische onderzoeksbenadering, waarbij drie bewegingen naast elkaar worden geplaatst: een realistisch testimonio, een politiek van herinnering en een poëtica van herinnering om dominante verhalen uit te dagen en alternatieve manieren van kennisverwerving te verkennen.

Een reflexieve en kritische benadering van onderzoek

Methodologisch tonen beide auteurs belichaamd en activistisch onderzoek dat creatieve methodologieën ontwikkelt, evenals innovatieve schrijfstrategieën die traditionele opvattingen over kennisproductie uitdagen. Hun werk is een voorbeeld van een reflexieve en kritische benadering van onderzoek die een brug slaat tussen activisme en de academische wereld en nieuwe mogelijkheden biedt voor het begrijpen van geweld, herinnering en overgangsrechtspraak in Latijns-Amerika.

Naast het delen van hun methodologische benaderingen zullen de sprekers samen ingaan op:

  • kritische vragen in verband met de specifieke kenmerken van staatsgeweld
  • de blinde vlekken van overgangsrechtspraak met betrekking tot dit geweld
  • de bijzonderheden van de categorie 'slachtoffer' in deze context
  • de bijdragen van organisaties van slachtoffers en familieleden aan het herdenken van rechtvaardigheid en de samenleving in beide landen

International Institute of Social Studies


Kortenaerkade 12
2518AX, Den Haag

Toon op kaart

Aanmelden